Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ve Kayseri Ticaret Odası (KTO) ortaklığında faaliyet gösteren Kayseri Model Fabrika’nın “Öğren-Dönüş Projesi” 7. lansman toplantısı ile tanıtıldı.
Türkiye’de ilk defa üniversite kampüsünde ve üniversite ev sahipliğinde faaliyete geçirilen Model Fabrika’nın Öğren-Dönüş Projesi’nin lansman toplantısı Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Kayseri Vali Yardımcısı Şemsettin Erkaya, AGÜ Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, Kayseri Sanayi Odası ve Kayseri Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, AGÜ Rektör Yardımcı Prof. Dr. Erk Hacıhasanoğlu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Öztürk ile İlçe Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanları ve iş insanları katıldı.
Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, bakanlık olarak Model Fabrikaların çok önem verdikleri bir proje olduğunu belirterek Kayseri Model Fabrika’nın başarılı bir örnek olduğunu söyledi.
Dönmez, “Bunda en başta sanayi ve ticaret odası başkanımız olmak üzere model fabrikanın genel müdürü ile rektörümüz olmak üzere çok büyük emekleri var. Kayseri çok büyük bir sanayi şehri, çok önemli bir şehir. Özellikle dış ticaret alanında ihracatın ithalatı geçmesi konusunda Kayseri örnek bir şehir. Kayseri bunu hak ediyor. Bakanlık çalışmaları kapsamında teknoloji ve sanayi odaklı hamlemiz var, teknoloji ve sanayi odaklı hamlesi kapsamında biz projeleri değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ise konuşmasında Kayseri Model Fabrika’nın beklentilerin üzerinde çok büyük başarılar elde ettiğini ifade etti. Aynı zamanda Model Fabrika’nın başkan ekili de olan Rektör Yılmaz “Bu başarının en önemli faktörü Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mehmet Büyük Simitçi ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Ömer Gülsoy’un ilgisi, onların dedikasyonu ve konuyla yakın ilişkisi, ciddi bireysel olarak konuya dikkatleri olması ve tabii ki de bizim Kayseri Model Fabrika personeli ve diğer arkadaşlarımızın çok özverili ve yetkin çalışmaları olmasa bu noktaya gelinmezdi” dedi.
Model Fabrika’nın kuruluşundan bugüne yürüttüğü projeler hakkında bilgi veren Büyüksimitci ise konuşmasında fabrikanın AGÜ, Sanayi Odası ve Ticaret Odası ortaklığında 2020 yılında bir anonim şirketi olarak kurulduğunu anımsattı.
İlk Öğren-Dönüş Projesi’ni ise 2021 yılında başlattıklarını dile getiren Büyüksimitci, bugün itibariyle, 2 yıl 9 aylık süre içerisinde 74 proje tamamladıklarını anlattı.
Büyüksimitci, Ahiler Kalkınma Ajansı’yla da çok yakın zamanda imzaladıkları projelerle birlikte 95. Öğren-Dönüş Projesi’ne ulaştıklarını ve yıl sonuna kadar da 100. projeyi aşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Üretimde kaynakların verimli kullanılmasının önemine dikkati çeken Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy ise Model Fabrika olarak hedeflerinin fabrikanın kar etmesi değil işletmelerin kar etmesi olduğunu kaydetti.
Gülsoy, “Bütün işletmelerimizde en az girdi ile en çok çıktı sağlayabileceğimiz karbon emisyonu düşürerek çevreyi en az kirleteceğimiz üretimin anahtarı Model Fabrikalardan geçiyor” dedi.
Model Fabrika Genel Müdürü Salih Yalçın’ın moderatörlüğünde “Sürekli İyileşme Kültürü” özel oturumunun ardından dijital ve yalın dönüşüm, enerji verimliliği, sanayide rekabet konularının konuşulduğu özel oturumun ardından plaket töreni gerçekleştirildi.
Bakan Yardımcısı Dönmez’den AGÜ ve Model Fabrika’ya Ziyaret
Öteyandan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, lansman toplantısı öncesi AGÜ’yü ve Sümer Kampüsü’ndeki Model Fabrikayı ziyaret etti.
Önce Model Fabrika’yı ziyaret eden Dönmez, yapılan faaliyetleriyle ilgili Fabrika Genel Müdürü Salih Yalçın’dan bilgiler aldı. Dönmez daha sonra beraberindeki heyetle Rektör Yılmaz’ı ziyaret etti.