2023-06-01 12:15:00

Amerika Birleşik Devletleri’nin en ünlü üniversitelerinden biri olan Columbia Üniversitesi Küresel Merkezleri Direktörü İpek Cem Taha, Abdullah Gül Üniversitesinde (AGÜ) düzenlenen AGÜ Talks söyleşilerine konuşmacı olarak katıldı. Taha, söyleşide “Columbia Üniversitesi'nin Global Yapılanması ve Son 10 Yılda Bu Yapılanmanın Şekillenmesi” konulu konuşma yaptı.

Aynı zamanda iş insanı ve yazar olan Taha kültür, sanat, spor, eğitim ve iş dünyasının önde gelen isimlerini öğrencilerle buluşturma amacıyla düzenlenen, Sümer Kampüsü Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi Salonu'nda yapılan "AGÜ Talks" söyleşisinde Columbia Üniversitesinin önemi hakkında bilgiler verdi.

Sabancı Holding ve Coca-Cola Türkiye gibi büyük şirketlerde yöneticilik görevlerinin yanısıra UNESCO İyi Niyet Elçisi olarak görev yapan Taha söyleşide, öğrencilere Columbia Üniversitesinin küresel programlarını ve Türkiye’deki çalışmalarını anlattı.

Columbia Üniversitesi gibi Amerikan üniversitelerinin başarılarının temel faktörlerine değinen Taha, bu faktörlerin başında oradaki üniversitelere yapılan yatırımlar ve destekler olduğunu söyledi. Özellikle de bu kaynakların bilimsel araştırmayı destekliyor olmasının önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Taha, öğrencilere sunulan multidisipliner akademik fırsatların da çok önemli olduğunu kaydetti.

Taha, “Akademik özerklik ve üniversitelerin özerk yapısı ve farklı fikirlerin teşvik edilmesi ve konuşulabilmesi, yenilikçi ve bilimsel keşifler özellikle araştırma anlamında teknolojik gelişme ve endüstriye açık olmaları, Amerikan üniversitelerinin başarılarının temel faktörleri arasında yer alıyor. Türkiye’de de bir nebze bunu yapabiliyoruz” dedi.

Columbia Üniversitesinin 11 Küresel Merkezinden birinin de İstanbul’da olduğunu anımsatan Taha, İstanbul’daki girişimlere 2012’de başladıklarını dile getirdi.

Taha, İstanbul Merkezinde küresel ve bölgesel sorunları araştırmak akademik etkinlikler yapmak ve özellikle ülkemizin, bölgemizin ve şehrimizin birtakım değerlerini paylaşmak, dünyadaki diyaloğun içine dahil etmeyi ve diyalogda söz sahibi olmayı amaçladıklarını ifade etti.

Söyleşi, soru cevap bölümüyle sona ererken söyleşiye öğrencilerin yanısıra Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Köse, AGÜ Rektör yarımcısı Prof. Dr. Erk Hacıhasanoğlu, Columbia Küresel Merkezleri Akademik Programlar Direktörü Merve İspahani ile çok sayıda davetli katıldı.