ArtsMap’in Eğitmen Eğitimi programı kapsamında iki gün sürecek olan “Haydi Sürdürülebilir Kültür Oynayalım!” başlıklı etkinliği Abdullah Gül Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), Dutch Culture ve Prince Claus Fund iş birliği ile gerçekleşen ve AGÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Burak Asiliskender moderatörlüğündeki etkinliğin açılış konuşmaları, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ile Hollanda Krallığı Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri İpek van Dijk tarafından yapıldı.
Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, bilimsel iş birlikleri gerçekleştirmek için ortakların eşleştirilmesinin, sanat ve teknoloji arasında bir denge ve uyum sağlanmasının, bunu oyunlar vasıtasıyla yapmanın toplumların kültürü ve geleceğinin şekillendirilmesi açısından çok önemli ve kritik bir konu olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Yılmaz, “Bu nedenle bu etkinliğin üniversitemizde yapılmasından dolayı mutlu ve gururluyum. Başta Hollanda Krallığı Büyükelçiliği, ve Başkonsolosluğu olmak üzere bu etkinliğin yapılmasına katkıda bulunan tüm katılımcılara şükranlarımı sunarım” dedi.
İpek van Dijk de konuşmasında, kovid döneminde zor günler yaşayan kültür-sanat sektörünün, sürdürülebilirlik ve “döngüsel ekonomi” kavramları üzerine düşünmek ve ekonomi ile inovasyon alanlarında sorular sorup cevaplar üretmek durumunda kaldıklarını ve bunun pozitif bir durum olduğunu belirtti. ArtsMap’in de bu ihtiyaçlardan ortaya çıktığını ve proje partnerleri InogarArt ile birlikte dünyada bir ilki gerçekleştirerek, tamamen döngüsel bir iletişim tasarımına sahip olan, kapsayıcı ve güçlendirme odaklı bir kültür-sanat ekosistemi geliştirdiklerini ifade etti. ArtsMap’in ana çalışma alanları ve amacının; kültür ve sanat haritasıyla alandaki profesyonellerin kapsayıcı bir şekilde görünürlüğünün ve mikro destek ile yeni projeler için tohum bütçesinin sağlanması; Eğitmen Eğitimi ile profesyonellerin bilgi paylaşımı ve ‘speed dating’ yöntemi ile de doğru kişileri bir araya getiren bir ağ kurmak olduğunu ifade etti.
Kapasite geliştirme, tohum parası mikro desteği, ağ kurma, eğitmen eğitimi, bilgi paylaşımı ve müşterek projeler yollarıyla oluşacak sürdürülebilir bir kültür ve sanat ekosistemi yaratmayı amaçlayan ArtsMap tarafından gerçekleştirilen “Haydi Sürdürülebilir Kültür Oynayalım!” etkinliği, açılış konuşmalarının ardından, “ArtsMap ve Speed Dating Yönteminin Geleceği” başlıklı oturumla devam etti. Disiplinlerarası ve sınırları aşan ağların geleceği, Kültür Başmüşaviri İpek van Dijk ve Prince Claus Fund’tan Dilara Jaring-Kanik tarafından masaya yatırıldı. Ardından gelen panelde konuşmacılar Aktan Acar (TOBB-ETU), Aysun Demirdöğen Şener (Hack4Art), Ahmet Erdem Tozoğlu (AGÜ) tarafından “Etkileşimli İletişim Aracı Olarak Oyunlar” başlığı çerçevesinde, oyun ve inovasyon endüstrisinin kültür ve sanat sektöründe sağlanacak sürdürülebilir diyaloglar ve potansiyel yeni bağlantıları kurmak için oynadığı önemli rol ve bunun için kullanılabilecek yeni araçlar tartışıldı.
Hollandalı ve Türkiyeli profesyoneller, farklı deneyim ve bakış açılarından yararlanarak teknolojinin geleceğinde kültür ve sanatın sürdürülebilirliğinin yollarını, örneklerle “İyi Uygulama Yöntemleri” başlığı altında katılımcılarla paylaştılar. Rob Tieben “Korona Zamanında Oyun”, Bilkent Üniversitesi’nden Levent İnce “Kültürde Yaratıcı Bir Araç Olarak Oyun”, Zemin İstanbul’dan Emine Atalay “İstanbul City Lab Deneyim Merkezi” ve Studiolapp’tan Menno Deen “İçerme” başlıklı sunumlarıyla iyi uygulama yöntemleri oturumuna katkıda bulundular.
İkinci günde ise, bir önceki gün bu örnekleri deneyimleyen katılımcılar farklı çalışma gruplarına ayrılarak “Game Jam” oturumunda sürdürülebilir diyaloglar ve yeni bağlantıları kurmak için kullanılabilecek yeni araçları Ellis Bartholomeus moderatörlüğünde araştırıldı. Kültür ve sanat sektöründe kapsayıcı ve küresel tanışmalar için yeni bir yöntem, oyun ve kültür-sanat sektörünün bir araya getirildiği co-design (müşterek tasarım) ile yapılan çalışmanın sonunda ortaya çıkarıldı. Sunumlar sonrası yapılan değerlendirmenin ardından, başarılı bulunan projelere ödülleri Hollanda Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Erik Weststrate tarafından verildi.